info@golierik.sk0911 090 404

Nie je škvrna ako škvrna, to vie asi každý, kto má na starosti pranie. Niektoré fľaky sa dajú jednoducho odstrániť, s niektorými sa zapotíte o čosi viac. Jedným z tých problematickejších je fľak alebo škvrna od krvi.

Odstrániť znečistenie od krvi však nemusí byť až taký problém, ak poznáte ten správny postup. To, či škvrnu od krvi vyčistíte, závisí od materiálu a od toho, ako rýchlo sa do čistenia pustíte. Naše rady sa vzťahujú na odstraňovanie krvavých škvŕn z bežných látok – bavlny a polyesteru. Čistenie chúlostivejších materiálov, ako je napríklad hodváb, odporúčame nechať na profíkov. Pokojne nám špinavý kúsok zverte, my preň prídeme k vám domov a vyčistený vám ho vrátime. Pohodlné, čo poviete?

1) Vždy používajte studenú vodu

Základom pre boj so škvrnami od krvi je studená voda. Nikdy sa nesnažte oblečenie od krvi vyčistiť v teplej vode. Teplá voda spôsobí akurát zrazenie krvi a tým sa krv dostane hlbšie do vlákien látky. Krv obsahuje bielkoviny, ktoré sa zahriatím v látke ustália a už z nej nepôjdu odstrániť. V práčke perte škvrny od krvi maximálne na 40 °C, vyššia teplota spôsobí, že škvrny od krvi na oblečení zostanú.

 

2) Nechajte oblečenie namočené vo vode

Znečistený kúsok nechajte namočený v studenej vode niekoľko hodín, potom ho vyperte pracím prostriedkom. Tento spôsob je účinnejší v prípadoch, keď ide o „čerstvú“ škvrnu od krvi, nie zaschnutú. Ak nemáte po ruke práčku, nechajte oblečenie na pár hodín v studenej vode a preperte ho mydlovou vodou. Ak chcete intenzívnejšie čistenie, mydlovú vodu doplňte prostriedkom, ktorý obsahuje čpavok, prípadne stavte na klasickú sódu alebo ocot. 

 

3) Na zaschnuté škvrny použite soľ

Staršie škvrny od krvi sa odstraňujú oveľa ťažšie. Ako začať? Látku s krvavým fľakom namočte do studenej vody aspoň na jeden deň. Po namočení môžete aplikovať soľ a nechajte približne hodinu pôsobiť. Mechanicky miesto potom niekoľkokrát očistite a preperte oblečenie v studenej vode. Ak škrvna nemizne, postup opakujte a skúste mechanicky vytierať škvrnu so soľou dosucha, mala by pomaly miznúť. Tento postup neaplikujte na jemné materiály, mohli by ste ich poškodiť.

 

4) Buďte rýchli

Pokiaľ ide o škvrny od krvi, konajte rýchlo - čím rýchlejšie, tým lepšie pôjdu škvrny odstrániť. Potom, čo škvrnu ošetríte, vyperte ju v práčke na normálny cyklus s pracím prostriedkom, aby ste dosiahli čo najlepšie výsledky, prípadne to nechajte na nás. Ako profesionálna čistiareň máme s odstraňovaním škvŕn rôzneho pôvodu bohaté skúsenosti!

 

Ak bol pre vás náš článok o odstraňovaní krvi z oblečenia užitočný, zdieľajte ho so svojimi známymi a priateľmi, ktorým tiež môže pomôcť v boji so škvrnami.

 

Dúfame, že zvíťazíte vo vašom boji proti žuvačke a zbavíte sa jej raz a navždy. Ak vám tento článok pomohol, neváhajte ho zdieľať ďalej, aby sa o ňom dozvedelo čo najviac ľudí. 

 

Poznámka: Tento článok má čisto informatívny charakter, nejde o žiaden oficiálny návod, ktorý vám garantuje stopercentnú úspešnosť. Majte na mysli, že každý materiál si vyžaduje špecifický prístup a riaďte sa pri praní a ošetrovaní oblečenia vždy odporúčaniami výrobcu. Golierik.sk nenesie zodpovednosť za škody vzniknuté aplikovaním informácií a postupov z tohto článku. Napriek tomu, že sme profesionálna čistiareň s dlhoročnými skúsenosťami, existujú prípady, kedy ani my nedokážeme odstrániť všetky škvrny a nečistoty.

Všetky články

Máte otázky? Sme tu pre vás

Neváhajte nás kontaktovať telefonicky, mailom alebo vyplňte náš kontaktný formulár. Radi zodpovieme všetky vaše otázky.

0911 090 404

info@golierik.sk

Required *

 

Vyskúšajte rýchlu objednávku

Stačí vyplniť čas a miesto vyzdvihnutia vášho oblečenia. Nemusíte zadávať presný počet položiek ani sa registrovať.

Rýchla objednávka