info@golierik.sk0911 090 404

Všetci máme svoj obľúbený kus oblečenia, bez ktorého nevieme žiť, ako napríklad čierne džíny, v ktorých máme dobrú postavu, tričko z nezabudnuteľného koncertu, alebo futbalový dres, ktorý nám prináša šťastie. Niektoré oblečenie visí zabudnuté v skrini, iné nosíme stále dookola, a preto sa v našej pračke objavuje veľmi často. Pravidelným praním bude oblečenie strácať farbu, tomu nezabránite. My vám ale poradíme ako tento proces spomaliť tak, aby ste mohli nosiť svoj obľúbený kúsok, až dokiaľ sám nevyjde z módy. 

 

1) Poctivo triedime - svetlé zvlášť, tmavé zvlášť 

Prvým krokom, ktorý by ste mali pred praním urobiť, je oddeliť svetlé oblečenie od tmavého. Spolu môžete prať oblečenie podobných farieb, ktoré vyžaduje nastavenie rovnakej teploty prania. Nové oblečenie môže púšťať farbu. Pozor na zatúlanú červenú ponožku v bielej dávke. Vaša obľúbená biela košeľa by to mohla schytať!

Náš tip: ak si nie ste istí stálosťou farby tkaniny, perte ho samostatne pri teplote maximálne 40°C.

 

2) Triedime aj podľa miery znečistenia

Nevkladajte do práčky mierne znečistenú bielizeň spolu s veľmi znečistenou. Veľmi znečistené kusy oblečenia totiž vyžadujú vyššiu dávku pracieho prostriedku, a zároveň vyššiu teplotu prania. Bežne znečistené oblečenie stačí prať pri nižšej teplote. 

 

3) Pozor na delikátne kusy oblečenia

K delikátnym kusom oblečenia môže patriť oblečenie so špeciálnym lemom, obrubou, flitrami alebo čipkou, ako aj spodná bielizeň, alebo nočné košele. Tieto predmety by ste mali prať taktiež oddelene od ostatných odevov. 

 

4) Ceduľky na oblečení tam nie sú zo srandy

Pokyny na ceduľkách od oblečenia vám prezradia správny spôsob prania, resp. čistenia oblečenia. Odevy môžu byť citlivé na oxidačné bielidlá, ktoré sa pridávajú do pracích prostriedkov na lepšie odstránenie škvŕn z bielych a farebných tkanín. Aby ste zabránili vyblednutiu pri praní, pozorne si preštudujte čo je napísané na etiketách. Oblečenie, ktoré je citlivé na bielenie, má na etikete obvykle uvedené „Nebieliť“.

Náš tip: navlhčite kúsok lemu alebo vnútorného švu oblečenia. Prežehlite tento kúsok cez bielu látku alebo utierku. Ak sa na bielej látke objavia farebné škvrny, oblečenie nie je stálofarebné a malo by sa prať oddelene.

 

5) Jednoduché a pritom účinné – pranie NARUBY 

Oblečenie bledne výrazne pomalšie ak je pri praní prevrátené naruby. Ochránite tak povrch oblečenia, aj jeho farbu. Je to jedným z mnohých pravidiel starých mám, a tie dobre vedeli, prečo to robili.

Náš tip: ak sušíte oblečenie priamo na slnku, treba ho vždy prevrátiť naruby, slnko totiž dokáže z oblečenia vyťahať farbu.

 

Aby ste zachovali svoj šatník v čo najlepšom stave, stačí, ak budete mať na pamäti týchto 5 odporúčaní. Možno to vyzerá na prvý pohľad ako veľa inštrukcií a pokynov, ale my veríme, že to zvládnete, prípadne to všetko radi urobíme za vás v najpohodlnejšej čistiarni Golierik :)

 

Použité zroje:

http://www.wikihow.com/Prevent-Laundry-from-Bleeding

http://tojenapad.dobrenoviny.sk/zena-pridala-do-prania-cierne-korenie-tento-trik-od-zakladov-zmeni-sposob-akym-periete/

http://www.wikihow.com/Sort-Laundry-by-Colors

http://www.palmex.sk/sk/uvod/vsetko-o-palmexe/casto-kladene-otazky.html

http://lancaster.unl.edu/home/articles/2007/laundrysort.shtml

http://www.apartmenttherapy.com/5-ways-to-naturally-clean-whit-51266

http://home.howstuffworks.com/home-improvement/household-hints-tips/cleaning-organizing/how-to-wash-dark-clothes-without-fading.htm

 

Všetky články

Máte otázky? Sme tu pre vás

Neváhajte nás kontaktovať telefonicky, mailom alebo vyplňte náš kontaktný formulár. Radi zodpovieme všetky vaše otázky.

0911 090 404

info@golierik.sk

Required *

 

Vyskúšajte rýchlu objednávku

Stačí vyplniť čas a miesto vyzdvihnutia vášho oblečenia. Nemusíte zadávať presný počet položiek ani sa registrovať.

Rýchla objednávka