info@golierik.sk0911 090 404

Posteľ je pre každého z nás špeciálnym miestom. Naberáme tam stratenú energiu, ale taktiež sa v nej odohrá mnoho nezabudnuteľných zážitkov z nášho intímneho života. Je to miesto, kde prežijeme približne tretinu života a preto by sme mu mali venovať potrebnú pozornosť. Mnohí z nás si určite neuvedomujú, že v posteli nie sme sami. Paradoxne sa podľa vedeckých odhadov s nami v našich posteľných obliečkach nachádza až neuveriteľných 1,5 milióna neželaných hostí – ROZTOČOV.

 

Kto sú to tí neželaní hostia?

Roztoče sú členovce. V podstate okom neviditeľní príbuzní pavúkom a kliešťom. Zjavom vás určite neočaria a pravdepodobne ani stravovacími návykmi. Živia sa totiž čiastočkami kože, ktoré z nás odpadávajú počas spánku. Denne ich tak nevedomky prikŕmime až 1,5 g odumretej kože. Darí sa im vo vlhkom a teplom prostredí o teplote 22 – 26 °C, preto niet divu, že sa bez rešpektu udomácnili v našich posteľných obliečkach.

 

Prečo ich vo svojej posteli nechcete

V exkrementoch roztočov sa nachádzajú zdraviu škodlivé alergény. Tie sa šíria vzduchom a pri vdýchnutí sa dostávajú do ľudského organizmu. Sliznice v dýchacích cestách sú po ich vdýchnutí podráždené. Špeciálne u ľudí, ktorí sú alergickí na roztoče, ale aj u ľudí bez alergie, môže neustále vdychovanie týchto alergénov z dlhodobého hľadiska spôsobiť rôzne choroby, ako napríklad chronický zápal dýchacích ciest, chronický zápal spojiviek, atopický ekzém a dokonca až astmu.

 

5 zásad ako sa zbaviť neželaných hostí

Ako sa vraví: „prevencia je lepšia ako liek“, preto je dôležité, dbať na čistotu posteľnej bielizne. Týchto 5 zásad vám to pomôže docieliť.

  1. Obliečky je najlepšie meniť každý týždeň.
  2. Pred praním je potrebné obliečky dôkladne vyprášiť.
  3. Obliečky by sa mali prať pri vysokých teplotách, alergici až na 60 °C (nie je to síce ekonomicky výhodné a zároveň to ničí vašu bielizeň, ale čo nespravíte pre svoje zdravie).
  4. Po praní je potrebné bielizeň rýchlo vybrať, aby nezatuchla, a dôkladne ju vysušiť.
  5. Nakoniec, počas žehlenia je dobré používať správne programy, aby sme sa vyhli poškodeniu obliečok.

 

Ako si to všetko uľahčíte

V prípade, že sa vám dodržiavanie piatich zásad zdá časovo, fyzicky, ale aj finančne náročné, alebo sa vám nedarí zbaviť sa roztočov, máme pre vás ešte jeden tip. Vyskúšajte najpohodlnejšiu čistiareň v Bratislave a jediné, čo budete musieť urobiť, je kliknúť na objednávku na našej stránke. Pamätajte, že zdravie je na prvom mieste. Vy objednávate, my čistíme a perieme a vy si doprajete zdravý spánok.

 

 

Zdroje

Alergia na prach a roztoče - odporúčané opatrenia. In: StopAlergii [online]. [cit. 2017-02-06]. Dostupné na: http://www.stopalergii.sk/alergia-na-roztoce.html
MCCARTHY, APRIL. 2015. Hey Mom, This Is Why It's Important For Kids Not To Make Their Bed. In: Preventdisease [online]. 2015 [cit. 2017-02-01]. Dostupné na: http://preventdisease.com/news/15/092915_This-Why-Important-Kids-Not-Make-Bed.shtml
Roztoče. In: Raycop [online]. [cit. 2017-02-06]. Dostupné na: http://www.raycop.sk/roztoce/
Vaša posteľ je plná roztočov: Zbavte sa ich rýchlo, ľahko a prírodne. 2015. In: Badatel [online]. 2015 [cit. 2017-02-06]. Dostupné na: http://www.badatel.net/vasa-postel-je-plna-roztocov-zbavte-sa-ich-rychlo-lahko-a-prirodne/
Základné pravidlá starostlivosti o obliečky. In: Decoma [online]. [cit. 2017-02-06]. Dostupné na: https://www.decodoma.sk/Zakladne-pravidla-starostlivosti-o-obliecky/

 

Všetky články

Máte otázky? Sme tu pre vás

Neváhajte nás kontaktovať telefonicky, mailom alebo vyplňte náš kontaktný formulár. Radi zodpovieme všetky vaše otázky.

0911 090 404

info@golierik.sk

Required *

 

Vyskúšajte rýchlu objednávku

Stačí vyplniť čas a miesto vyzdvihnutia vášho oblečenia. Nemusíte zadávať presný počet položiek ani sa registrovať.

Rýchla objednávka